Sint-Pietersbandenkerk

De Sint-Pietersbandenkerk brengt je in hemelse sferen! Een blik op dit beschermde monument verraadt ineens de verschillende eeuwen waarin de kerk werd opgetrokken: het neogotische kerkschip sluit mooi aan bij de laatgotische kerktoren. Hier kan je elke woensdagnamiddag genieten van de beiaardconcerten.
Gratis
Rolstoelvriendelijk
Cultuur
Binnen

Het kerkschip uit 1900 heeft unieke glasramen, meubilair in aangepaste stijl, een waardevol Clerinxorgel, een beiaard en muurschilderingen.

2e grootste beiaard

Lommel heeft sinds 2000 een beiaard, gegoten door Koninklijke Eijsbouts uit Asten (NL). De beiaard bestaat uit 63 klokken of 5 octaven en is, samen met de universiteitsbeiaard van Leuven, de tweede grootste van ons land. Peer heeft de grootste met 64 klokken. De beiaard heeft een basklok van 3263 kg en een totaal gewicht van 15.493 kg. In de kerk vinden we ook het oudste Clerinxorgel: een unicum in het Belgische orgellandschap. Het orgel is de oudste nog bestaande realisatie van Arnold Clerinx. 

Unieke glasramen

Het glasramenpatrimonium is uniek omdat alle ramen werden ontworpen en uitgevoerd tussen 1906 en 1912 door dezelfde glazenier, met name Gustaaf Ladon. Hij was  leerling en meester-glazenier in het bekende atelier Bethune-Verhaegen in Gent. Niet minder dan 32 prachtige glasramen sieren de Sint-Pietersbandenkerk.

Muurschilderingen

Voor de muurschilderingen van de kerk werd beroep gedaan op de Luikenaar Adolphe Tassin. Hij ontwierp een neogotisch totaal interieur met prachtige kleuren, levensgrote figuren en een reeks buitengewoon mooie engelen. De muurschilderingen werden aangebracht in 1913 - 1914 na het plaatsen van de glasramen, zodat rekening kon gehouden worden met de lichtinval en het kleurenspel. In de jaren 1950 werden de muurschilderingen een eerste maal overschilderd. De laatste overschildering dateert van 1970. Na jarenlang onderzoek werd begin 2014 gestart met een grondig herstel van het interieur. In oktober 2015 werden de restauratiewerken voltooid. 

Woltoren & pimpskloksken

De toren van de kerk is 53 meter hoog en behoort tot de groep Middeleeuwse torens van de Kempische baksteengotiek. Hij dankt zijn ontstaan aan de welvaart van de Kempische dorpen dankzij de schapenteelt op het einde van de Middeleeuwen. Daarom staat dit soort toren ook wel bekend als ‘woltoren’.

De toren heeft 4 verdiepingen, die bereikbaar zijn via de traptoren. De hoofingang van de kerk ligt aan de westzijde. Van de 4 verdiepingen is de klokkenverdieping de belangrijkste. Hier hangen 3 kerkklokken. Het kleinste of Angelusklokje dateert uit 1394 en wordt in de volksmond “pimpskloksken” genoemd. De 2 andere klokken uit 1955 van Marcel Michiels Jr. werden niet zo lang geleden herstemd door Eijsbouts. Ze werden mee opgenomen in de klokken van de beiaard.

Tip: boek een gegidste rondleiding en kom meer te weten over de geschiedenis van de Sint-Pietersbandenkerk!

Beiaard

De Lommelse beiaard pronkt al sinds 2000 in de hoogste toren van de Sint-Pietersbandenkerk in het centrum. Elke woensdag tussen 15 en 16 uur hoor je in het stadscentrum van Lommel de beiaardklokken luiden, 63 in totaal. Beiaardier Liesbeth Janssens tovert dan de meest uiteenlopende muziekstukken uit het indrukwekkende instrument. Van modern tot klassiek, en ook wel volksliedjes, Vlaamse klassiekers en popmuziek.

Historie van de Sint-Pietersbandenkerk

Toen deze kerktoren rond 1500 werd gebouwd stond hij midden in een uitgestrekt heidelandschap met weinig of geen bomen. De heide was gevuld was met vele duizenden schapen. Het hoogtepunt van de schapenteelt situeerde zich immers omstreeks 1450-1550. Die schapen waren belangrijk voor de wolproductie en minder voor de vlees- en zuivelproductie. Leuk detail: deze toren staat ook bekend als de ‘woltoren’, omdat de bouw ervan zou bekostigd zijn met de opbrengsten van de wolhandel.

Ook interessant ...