De Leyssensmolen
Adres
De Leyssensmolen
Kattenrijt z/n
3920 Lommel
Openingsuren
Elke 1ste zondag van de maand: gratis open voor publiek van 13u00 tot 17u00
Elke 3de zaterdag van de maand: gratis open voor publiek van 13u00 tot 17u00
Groepsbezoeken*
- Volwassenen: 3,00 euro p.p.
- Kinderen (vanaf 6-12 jaar): 1,50 euro p.p.
* Reservaties via Toerisme Lommel, Lieve Ackx: + 32 (0) 11 54 02 21
Te koop
Wat is het verhaal achter de Leyssensmolen, een van de mooiste windmolens van ons land? Niemand minder dan de molenaar zelf verklapt je alle geheimen van dit beschermde monument!
In het verleden lag de Leyssensmolen op het een heuveltje, midden in het bos. Omdat hij daar te weinig wind ving en dus niet operationeel kon zijn, kreeg de molen een nieuwe plaats. Voor de verplaatsing werd hij volledig gedemonteerd en onder handen genomen in het atelier van molenbouwer Dirk Peusens. Sindsdien staat de hemelsblauwe windmolen te pronken aan Kattenrijt en kan hij weer draaien naargelang de windrichting.
Flora- en molenfeesten
Wist je dat... de vernieuwe Leyssensmolen in 2013 officieel werd ingehuldigd tijdens de druk bijgewoonde Flora- en molenfeesten.
Een beetje geschiedenis
De Leyssensmolen werd aan het einde van de 18e eeuw gebouwd in Olmen door de familie De Clippele uit Aalst. Het is een staak- of standaardmolen met een gewone rechthoekige molenkast die gemonteerd staat met een eiken spil of staak op een driehoekige voet. Hierdoor kan het geheel verplaatst worden al naargelang de windrichting. De staak weegt 2,5 ton, de molenwieken wegen samen 5,5 ton. Het geheel, met alles erop en eraan, weegt 26 ton.
De molen kende verschillende eigenaars en uitbaters en dankt zijn naam aan de familie Leyssen die hem 45 jaar lang (van 1860 tot 1905) uitbaatte. In 1960 verkocht de toenmalige eigenaar, Peter Vosch, de molen aan de stad Lommel, die hem in 1963 demonteerde en in 1964 liet heropbouwen in Kattenbos.
Omdat de inwendige maalmechaniek ontbrak, werd de molen al sinds 1955 niet meer gebruikt als windmolen. Daarom werd hij in 1988 gerestaureerd en terug maalvaardig gemaakt zodat men hem toeristitisch kon uitbaten. Een jaar later werd de Leyssensmolen officieel ingehuldigd.